Cum alegi un pistol de vopsit bun?

Cum alegi cel mai bun pistol de vopsit? Ce caracteristici și funcții trebuie să aibă pistolul de vopsit potrivit pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.

Dacă peria de vopsit sau șabloanele te încetinesc sau nu acoperă suficient de bine suprafața dorită, îți recomandăm să folosești un pistol de vopsit. Acesta este ideal atât pentru suprafețe mari cât și pentru cele micuțe. Avantajele folosirii unui pistol de vopsit față de peria clasică sau alte dispozitive este evident, stratul subțire de vopsea pulverizat uniform și în plus nu necesită abilități deosebite. În plus, reglajul fin al jetului de vopsea permite colorarea unor porțiuni mici sau înguste, fără a le păta pe celelalte din jur.

Criteriile pe baza cărora se alege un pistol de vopsit:

  • Compatibilitatea între tipul de vopsea/ lac pe care doriți să-l utilizați și recomandările producătorului echipamentului. De asemenea țineți cont și de compatibilitatea dintre produsul de pulverizat și diluantul folosit.

  • Capacitatea de pompare (rata de pulverizare) măsurată în grame/ minut, de care depinde productivitatea echipamentului.

  • Capacitatea rezervorului: se are în vedere dimensiunile suprafețelor care trebuie vopsite.

  • Puterea motorului: se utilizează în general puteri mai mici de 800W.

  • Suprafețele învecinate celor care trebuie vopsite trebuie să fie bine protejate.

Se deosebesc două tipuri de aparate de vopsit în funcție de tehnologia cu ajutorul căreia funcționează:

1. Aparat de vopsit cu aer comprimat

Acestea sunt recomandate pentru vopsirea obiectelor, a mobilei sau a caroseriei de mașină prin metoda aerograf. Aerul este comprimat intern, obținându-se un efect de atomizor care disipează lichidul în vapori foarte fini, ce sunt ulterior proiectați pe suprafața ce trebuie vopsită. Avantajul acestui tip de pistol de vopsit este reprezentat de faptul că se obține un jet puternic și destul de subțire, devenind foarte util pentru detalii ce necesită precizie și îndemânare, pentru finisări ale suprafețelor restrânse, moderate din punct de vedere al dimensiunilor.

Pistoalele HVLP folosesc tot aer comprimat, dar puterea de pulverizare se axează pe volumul de aer, și nu pe presiune, drept pentru care lucrează extrem de încet, însă rezultatele finale sunt de fiecare dată pe măsura așteptărilor. Astfel de aparate pentru vopsit și zugrăvit își dovedesc utilitatea în decorarea obiectelor direct în încăperile în care se află, dar și în cazul finisajelor și reparațiilor de precizie. Direcționarea vaporilor de vopsea este foarte exactă, iar șansele de suprapunere a straturilor de vopsea la pulverizare este una minimă.

2. Aparat de vopsit fără aer comprimat

Pentru proiecte de anvergură și acoperire rapidă a pereților și suprafețelor extinse se recomandă un aparat de zugrăvit fără aer. Acesta utilizează direct presiunea vopselei din rezervor pentru a o direcționa pe suport, deci similar cu cele cu compresie de aer, numai că fără aer propriu-zis.

Un astfel de aparat funcționează de obicei alimentat cu energie electrică. Se folosește în acest caz doar presiunea vopselei din rezervor pentru direcționarea acesteia către suprafața de vopsit. Debitul de material pulverizat este mare, însă nu poate fi controlat, de aceea se folosesc diverse limitatoare și capete interschimbabile care dau forma sau micșorează jetul de vopsea.

Funcții

Printre aceste opțiuni le menționăm pe cele mai notabile, care nu ar trebui să lipsească: jet reglabil în trepte sau progresivmod de funcționare cu selectare automatăindicator pentru debit sau pentru nivelul de umplere a rezervorului cu vopsea. Pentru cele mai utile produse menționăm și funcția de vopsire în unghi.

Dacă sunt luați în considerare toți parametrii enumerați anterior, aparatul de vopsit ales va fi unul ce va duce la îndeplinirea oricărui proiect ce implică zugrăvire sau acoperire cu vopsea pentru diverse suprafețe.

Accesorii

Un aparat de vopsit trebuie să fie echipat cu toate accesoriile necesare pentru a-și dovedi utilitatea. Asta înseamnă capete interschimbabile pentru reglarea jetului de vopsea, pentru acoperirea suprafețelor ample sau mai restrânse, dar și măști și ochelari de protecțiefurtunuri potrivite, elemente de filtrare a materialului pentru separarea lichidului de impuritățiventilator și rezervorul de vopsea.

Sper să vă fie de ajutor acest articol atunci când alegi cel mai bun pistol de vopsit și în continuare îți recomandăm 3 modele foarte bune pentru proiectele tale: